Glutenintolerantie
Glutenintolerantie, ook wel coeliakie of niet tropische spruw genoemd, is een overgevoeligheid voor gluten. Gluten komen voor in tarwe, rogge, haver en gerst. De gliadinen in gluten zijn verantwoordelijk voor het toxische effect. Hierdoor worden de darmvilli afgebroken.
Coeliaki komt vooral voor bij kinderen en mensen van middelbare leeftijd. De belangrijkste symptomen bij kinderen zijn onder andere: een bolle buik, diarree, veel vet in de ontlasting, veel huilen, buikpijn, groeiachterstand, slecht humeur en slechte eetlust.
Symptomen bij volwassenen zijn onder andere: gewichtsverlies, vermoeidheid, diarree, oedeem, bloedarmoede, opgezette buik, misselijkheid, hoofdpijn, depressiviteit.
Een op de tien kinderen met een koemelkallergie heeft coeliakie. Verder komt bij coeliakie vaak een koemelkallergie voor die verdwijnt als men een glutenvrij dieet volgt. Gevoeligheid hoeft namelijk niet altijd blijvend te zijn. Bij candidiasis komt vaak deze gevoeligheid voor gluten voor, die verdwijnt als men van candidiasis genezen is. De enige therapie is een glutenvrij dieet en, zeker in het begin, een lactosevrij dieet. Ook vet en suiker wordt afgeraden om de darm te ontlasten. Kinderen herstellen vrij snel. Bij volwassenen kan het wel een jaar duren voordat herstel optreedt.
Een bloedonderzoek geeft niet altijd een betrouwbare diagnose.
Een betrouwbare diagnose kan worden gesteld na een darmonderzoek.
Maar coeliaki kan zeker ook op zichzelf staan en is dan wel blijvend.