(4 pers.) Deze gekoelde soep is gebaseerd op aroma's uit de keuken van het Midden-Oosten en is geschikt voor het verdrijven van overtollig vocht. - 1 aubergine - 2 el groentebouillon - 1 rode ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, grof gehakt - ½ rode peper, pitjes verwijderd en fijngehakt - 2 tl gemalen komijn - 2 tl paprikapoeder - Een handje verse koriander - Een handje verse muntblaadjes, plus extra ter garnering - 2 tl olijfolie - ½ citroen, geperst - Zwarte peper - 1,25 dl sojayoghurt (zie blz 46) plus extra ter garnering - 1 komkommer, geschild en in blokjes | 1. Snijd de aubergine doormidden en laat hem in ca. 10 minuten onder een hete grill mooi donker kleuren; regelmatig keren. Laat hem afkoelen. 2. Verwarm de groentebouillon in een koekenpan op laag vuur. Voeg de ui, knoflook, rode peper en specerijen toe. Roer tot de uien en knoflook zacht, maar niet aangebrand zijn. 3. Schraap het vruchtvlees van de aubergine in een zeef en druk met de achterkant van een lepel zo veel mogelijk vocht uit. Verwerk de auberine, ui, knoflook, peper, specerijen, koriander, munt, olijfolie en het citroen in een keukenmachine tot een gladde puree. 4. Schep het mengsel in een mengkom en voeg zwarte peper toe naar smaak. Roer de yoghurt en komkommer erdoor en zet de kom in de koelkast. 5. Serveer met een scheut sojayoghurt en een takje munt.
|