Algemene spelregels voor gezonde voeding
- Gebruik zoveel mogelijk biologische, onbespoten voeding.
- Gebruik voeding met zo min mogelijk aan toevoeging (kleur- geur- en smaakstoffen, antioxidanten e.d.)
- Het is beter om voeding te gebruiken die zo min mogelijk is bewerkt. (wassen, snijden, verpakken, invriezen e.d.) Door elke bewerking verliest de voeding vitamine.
- Als je de groente wast, was deze dan voordat deze gesneden is. Zo worden de meeste vitaminen bewaard.
- Kook de groente zo kort mogelijk en met zo min mogelijk water. Zo worden de meeste vitaminen bewaard.
- Bewaar vooraf gesneden of bereidde groente niet langer dan 1 dag.
- Eet zo’n 2 keer per week vette vis. Deze bevat omega vetzuren. Soorten vette vis zijn meestal die met de letter ‘a’, zoals makreel, zalm, haring e.d.
- Rood vlees is rijk aan o.a. ijzer maar verteerd slecht.
- Drink geen melk bij het eten. Melk (calcium) bindt of neutraliseert bepaalde belangrijke voedingsstoffen uit groente, vlees en vis.
- Eet rauwkost liever voor het eten dan erna. Dit in verband met het gistingsproces.
- Eet vezelrijke voeding. Dit zorgt voor een regelmatige stoelgang en zou darmkanker helpen voorkomen.
- Wees voorzichtig met fruit. Probeer zeker een uur voor en een uur na het eten geen fruit te eten. Dit in verband met het gistingsproces. Dit geldt niet voor ananas, dit is weer goed voor de vertering.
- Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Last van vervelende gassen? Wees voorzichtig met suiker en fruit.
- Last van diarree?Wees voorzichtig met melkproducten.
- Last van obstipatie? Wees voorzichtig met melkproducten.
- Alle toegevoegde suikers zijn overbodig voor het lichaam. De nodige energie kun je halen uit groente en fruit.
- Eet gevarieerd.
- Zorg voor kleurrijke groente op uw bord. Rijk aan verschillende voedingsstoffen en nodigt uit om te eten.
- Om de zoete tussendoortjes te vermijden kun je bakjes met kerstomaatjes, worteltjes, snackkomkommertjes of snackpaprika’s in huis neerzetten.